Followers

Friday, July 27, 2012

::Menu pilihan Abi::

3 hari lepas (lamanyer citer), menu untuk iftar adalah pilihan Abi. As requested, Abi nak ketam masak berlada..erm sound nice. tp, utk anak2 Umi hanya rebus je ketam tu.

Blk dari opis kol 4.30ptg kami ke Hiliran Jejawi (jln ke losong kepok lekor) utk dptkan bekalan ketam yang fresh..harga? RM25.00 per kg. Mahal jugak, sebab sehari sebelum pose pon kami ada beli ketam ngan harga RM22.00 per kg. Uihhhh mmg cepat btol kalau bulan puasa ni harga nak naik. Takpe, demimu Abi sayang, Umi pilih2 dlm 4 ekor & abang tu kasik RM24.00 je. Alhamdulillah..

Umi pon beli jugak sotong sket dlm stengah kilo, untuk stok hari lain plk. lain2, erm takpe la dulu. Singgah jgk kedai jap beli gulai daging cincang coz bila dh goreng berlada ketam tu nanti takde plk lauk yang berkuah.

Gedegang2 umi kat dapur, ngam2 hidang makan trus azan maghrib. letihnya rasa, ngan masam, hanyir bau sotong ketam.. lepas makan kurma & minum air milo panas Umi g mandi dulu. Mintak maaf bang, busuk sgt dh badan. Abi pun menghayati dulu lauk pauk tu.

menu iftar kami on that day : Ketam masak berlada, ketam rebus (anak2 punya), kailan goreng belacan, gulai daging cincang (tunjuk je), kurma (wajib ada ni), milo panas (for umi & abi) and 100 plus utk Abi & anak2.

Menu Iftar hari ke-4





Ketam ni Umi masak gaya Wan masak, tp of coz resepi mak lagi best sebab biasanya mak letak telur sebiji.

Ketam masak berlada

bahan2:

  1. Ketam 3 ekor, potong dua and ketuk2 sket supaya senang masa nk mkn nnt
  2. Bawang merah dlm 3 ulas (tumbuk)
  3. Bawang putih 2 ulas (tumbuk)
  4. Sehiris halia (tumbuk)
  5. Cili boh 2 sudu besar
  6. Sos tomato sket
  7. Sos tiram 1 sudu (tak letak pon takpe)
  8. Garam secukup rasa
  9. Gula 1 sudu kecil
  10. Belacan sket
Cara nak masak:
  1. Umi selalunya akan tumis cili boh dulu bg garing sket. then Umi masukkan gula sbb mak kata takmo bg cili boh hangus :)
  2. masukkan bahan yg ditumbuk
  3. dah garing masuk sos tomato, sos tiram ngan belacan
  4. Sedikit air sebab nak kasik berkuah, biar kuah sedikit pekat
  5. Masukkan garam secukup rasa 
  6. Masukkan ketam, goreng sampai masak. Umi tutup kejap coz ketam tu agak besar and kulit keras.
  7. dah ok, angkat & hidang

heheheh bukan main ko ye ada resepi. tp alhamdulillah, memenuhi citarasa Abi. anak2 tak brape berkenan sebab pedas..cili boh ni jenis pedas & merah cantik je.

kalau nak rebus je ketam tu, Umi ketuk2 serai sebatang, bawang putih 2 ulas, bawang besar size sederhana (separuh je pon takpe), sehiris halia, letak garam & gula sikit. pastikan air tak banyak sgt, nnt ilang manis ketam.

ok, selamat la korang mencuba :)

No comments: